Kremlinul de zahãr

Kremlinul de zahăr

În 2020 Rusia redevine Imperiu. Kremlinul devine reședința Țarului. Este reinstaurată poliția lui Ivan cel Groaznic, Opricina. I se dă mână liberă Serviciului de Taină. Se construiește Marele Zid Rusesc. După 10 ani, Patria este mai puternică. Este mult mai bogată. Mult mai ortodoxă. După 10 ani, cetățeanul este de multe ori mai fericit. În hotărârea lui nezdruncinată de a-și salva sufletul, cetățeanul s-a distanțat de cyberpunkiștii blestemați, catolicii fățarnici, protestanții nerușinați, budiștii nebuni, musulmanii răi, ateii depravați, sataniștii zbuciumați, narcomanii dezghețați, plutocrații lacomi, virtualii malefici și fasciști, oligarhii megaonaniști care vroiau să-l înșele, sodomiștii care-și sfredelesc pe întuneric fundurile, tehnotronii nemiloși și sadici. De Occident. Înainte spre victorie! Înainte spre Viața cea mai fericită!

Despre autor

Toată lumea îl iubește pe Sorokin. E iubit de Duma de Stat care a cerut interzicerea montării lui pe scenele din Rusia. Ultra-ortodocșii îl iubesc atât de mult încât îi ard cărțile în Piața Roșie. A stârnit o mare pasiune în rândul activiștilor pro-Kremlin care îl acuză de canibalism și a procurorilor care îl acuză de pornografie. Se presupune că într-un gest de iubire camaraderească naționaliștii de extremă-dreapta au încercat să-l asasineze. Dincolo de Urali, Occidentul încearcă să-l dea uitării indexându-l ca unul dintre cei mai mari scriitori ruși ai secolului, publicându-i romanele, traducându-l în peste douăzeci de limbi. Sorokin, unul dintre puținii punkeri ruși și poate printre ultimii ai acestei lumi.

RAMPA@PlantVillage

Împreună cu PlantVillage transformăm un spațiu industrial, un fost service RATB, într-un spațiu teatral desfășurat pe patru nivele, deschis publicului bucureștean, cu scopul de a demara o stagiune într-o zonă a Capitalei lipsită de teatre pentru adulți.

Proiect realizat cu sprijinul UNITER prin Programul de Finanțare din fondurile de timbru teatral.
Parteneri: PlantVillage și BarTechs
Distribuția: Răzvan Răduță | Armine Vosganian | Tudor Morgovan | Adela Bengescu | Gabriel Chirilă | Maria Teodora Filip | Florin Crăciun | Ana Maria Turcu | Laur Drăgan Muzică: Cătălin Rulea
Decor: Diana Nistor Costume: Mihai Costache Măști&Bijuterii: Mihai Bășoiu
Regia & Dramaturgia: Mihai Alexandru Ion

Recenzii

Kremlinul de zahăr – spectacolul regizat íntr`un fost service ratb se joacă pe trei nivele ale acestuia, sporind senzația de levitație íntre imaginație, halucinație şi edulco(restau)rație a minții (…) Personajul Soniei Andreevna mi l-a evocat pe cel al Olgăi din Supă de cal, admirabil jucat și retrăit de Armine Vosganian (…) vreau să cred că montarea pe care am savurat`o aseară, i-ar fi plăcut şi lui, autorului.

Vladimir Bulat, istoric și critic de artă

 

Minuni în cartier: Kremlinul se joacă sub pasajul Basarab (…) Mersi dragilor şi sper să reuşiţi să cuceriţi spatiul de acolo. Să-l faceţi viu, cum sînteţi şi voi.

Vasile Ernu, scriitor

 

Am fost cu voi în Kremlin, nu spectator, nu martor, ci, mulțumită regiei, în inima scenelor. M-ați transportat pe vârful aspru al unui cub de zahăr înghețat, pe ale cărui muchii perfect tăioase am alunecat până ce…am ieșit, înainte de final. Nu am mai suportat, îmi înghețase sângele în tâmple. Atât de autentici ați fost. Felicitări! Și mulțumesc, Armine, pentru experiența asta. Vocea ta cu rezonanțe din altă prezenta ce impune grav, cu o feminitate sibiliană, abia acum le-am descoperit.

Elena Petreșteanu, scriitor

 

Un text fabulos, actori excelenti, spatiu de joc perfect!

Manuela Ciucur, actor

 

Un spectacol de teatru ce reuşeşte în chip remarcabil să situeze în cea mai neliniştitoare proximitate spaţio-temporală o poveste ce altfel ar fi, poate, doar o distopie îndepărtată (…) Pare SF? După ce priveşti finalul spectacolului ultra-promiţătoarei trupe Rampa, nu chiar.

Liternet

 

Articole/Cronici

Mihai Brezeanu:

https://agenda.liternet.ro/articol/23985/Mihai-Brezeanu/Experimentul-de-la-service-Kremlinul-de-zahar.html

Horia Ghibuțiu:

https://www.zilesinopti.ro/articole/26046/jurnal-de-bucurestean-dusi-de-rusi-cu-zaharelul

Iulia Popovici:

https://www.observatorcultural.ro/articol/kremlinul-cel-de-fiecare-zi/

Andrei Crăciun:

https://www.ziarulmetropolis.ro/aici-se-traieste/

Doinel Tronaru:

https://adevarul.ro/cultura/teatru/teatrul-vremeacoronavirusului-tinerii-actori-rampa-oficiaza-catacombele-podul-basarab-1_5e661d3d5163ec4271d16a00/index.html

Articole/Promo

Scena.ro:

https://revistascena.ro/stiri/kremlinul-de-zahar-premiera-rampa/

Link spectacol

https://youtu.be/W14qhTBZMp4