Ritualul ca Estetică Narativă în Filmul lui Parajanov

LANSARE DE CARTE

“Ritualul ca Estetică Narativă în Filmul lui Parajanov”

– O incursiune unică în universul artistic al lui Sergei Parajanov

 

Ritualul ca estetica narativa n filmul lui Parajanov

Ritualul ca Estetică Narativă în Filmul lui Parajanov” este o lucrare inovatoare ce explorează modul în care marele cineast Sergei Parajanov a îmbinat obiceiuri folclorice și simbolism, creând ritualuri proprii ce au devenit emblematice pentru conștiința colectivă. Cartea se concentrează întâi pe filme care au pus bazele cinematografiei caucaziene, iar apoi urmărim o analiză amănunțită a filmelor lui Sergei Parajanov, precum Umbrele strămoșilor uitați, Culoarea rodiei și Legenda cetății Suram.

Prin intermediul acestui studiu, cititorii sunt invitați să pătrundă în lumea filmului de artă, analizând felul în care Parajanov a creat o formă cinematografică personală, ce îmbină estetica cu spiritualitatea, design-ul vestimentar și ritualurile arhaice. Cartea este o resursă esențială pentru cinefili, critici de film, academicieni și orice iubitor de arte vizuale.

Armine Vosganian este la bază regizoare de film și actriță, co-fondatoare a companiei de teatru Rampa, lucrând în ultimii ani și ca dramaturg, regizor de operă contemporană și artist telematic. Este doctor în Cinema și Media, lector universitar și membru al Asociației Română a Femeilor în Artă.

 

Lansarea cărții:

UNATC, Sala “CINEMA”, 12 Octombrie 2024, ora 18.30

Armine Vosganian lansează noua sa lucrare academică intitulată „Ritualul ca Estetică Narativă în Filmul lui Parajanov”, un studiu profund și captivant despre unul dintre cei mai influenți regizori ai secolului XX, artistul armean Sergei Parajanov.

Evenimentul de lansare va include o prezentare a cărții de către autoare, urmată de o masă rotundă despre opera lui Serghei Parajanov.

Invitați:

Prof. univ. dr. Laurențiu Damian

Prof. univ. dr. Angelo Mitchievici

Conf. univ. dr. Vlad Leu

Criticul Mihai Fulger

Prof. univ. dr. Artsvi Bakhchinyan (Armenia)